A büszke névadó szponzor értékelése

Szombati Lajos Úr nyilatkozata a Juhász ’99 Füzesabony SC mérkőzés után:

Szombati Lajos
alelnök, szponzor

Szombati Úr! Néhány perccel ezelőtt ért véget a mérkőzés, melynek a megnyerése azt is jelenti, hogy a Hatvani KSZSE férfi felnőtt csapata, -melynek az Ön cége, az OK-TAT-60 Kft. a névadó szponzora- megnyerte az NB II felnőtt Észak-keleti csoport bajnokságát. Ennek értékét tovább növeli, hogy ezt már most kijelenthetjük, pedig még van hátra két forduló.
Elmondhatatlanul örülök annak, hogy megnyertük a bajnokságot. Nem titkoltuk a szándékunkat, hiszen a bajnokság kezdetén a nagy riválisunkkal, Salgótarjánnal egyetemben kijelentettük, hogy a célunk a bajnokság megnyerése, és magasabb való osztályba kerülés.

Az elmúlt évben is közel járt a csapat ahhoz, hogy megnyerjék a bajnokságot, akkor mégsem sikerült.
Igen, a bajnokság végén egyszerre voltam boldog és szomorú is. Örültem, mert a hatvani kézilabda soha nem ért el még NB II-ben dobogós helyezést és szomorú is voltam, mert úgy éreztem, hogy a kezünkben volt a bajnokság megnyerése, szinte az utolsó pillanatig. Mi sem jellemezte akkor jobban a helyzetet, mint az a tény, hogy a későbbi bajnok, amikor itthon fogadtuk őket, az első félidőben összesen négy gólt tudott dobni nekünk, de a bajnokságban közben kikaptunk a három utolsó helyezett csapattól. A mostani győzelem fényében most már különösen nem bánkódom ezen, már csak azért sem, mert azt gondolom, hogy akkor még nem lettünk volna készek az NB I/B- ben való szereplésre.

Az NB I/B-ben való szereplés tulajdonképpen a Magyar Kézilabda második vonalát jelenti. Leszámítva a fociban a „hatvani aranycsapat” korszakát, információim szerint nem volt még egy ilyen eredményes klub, mint az Önöké. Készen állnak a magasabb osztályba való szereplésre?
Azt gondolom, hogy igen, annak ellenére, hogy több területen van még tennivalónk. Véleményem szerint -a kupameccsek tanulsága alapján-, a mostani csapat sem esne ki az NB I/B-ből, de azt gondolom, ahhoz, hogy eredményesek legyünk, több poszton erősítenünk kell, mert az alapkövetelmény, hogy azonos képességű játékosok szerepeljenek a csapatban. Most, ez nincs így minden poszton.
Az anyagi hátterünket is erősíteni kell. Részben, technikai eszközöket kell vásárolnunk, részben a most még jelképes – sportolói szerződés alapján- nyújtott pénzbeli juttatásokat a játékosok felé is meg kell növelnünk. Gyakorlatilag a hét minden napján szükséges az edzés, annak érdekében, hogy jól szerepeljünk, esetenként nem ártana naponta többször, akár délelőttönként is. Jelenleg minden játékosunk munka, vagy tanulás mellett szerepel a bajnokságban, tehát senkinek nem ez a főállása. Természetesen magasabbak lesznek az utazási költségek. Van olyan játékos is, aki azért változtatott most állást, hogy több műszakos munkarendből egy műszakosba kerüljön át annak érdekében, hogy tudjon az edzésekre járni, vállalva ezzel az anyagi veszteségeket is.
Van olyan labdajáték, ahol ha magasabb osztályba kerül egy csapat – például olyanba, amiből mi most feljebb lépünk- a Szövetségétől rögtön több tízmilliós támogatást kap, ami nálunk nincs. Ezt nekünk elő kell teremtenünk.

Említette, hogy technikai eszközöket is szükséges vásárolni. Mire gondolt konkrétan?
Az Egyesületünknek jelenleg két, kilenc személyes autóbusza van, ezért az utazásokhoz – amik esetenként több mint 400 kilométert jelentenek oda-vissza-, vagy buszokat bérlünk, vagy játékosaink saját járműveket is igénybe vesznek. Itt ne feledkezzünk meg a női csapatról sem, hiszen a következő bajnokságban már ők is az NB II-ben fognak szerepelni és ott is hasonló problémákkal fogunk majd találkozni. Ezt már az alelnöki pozícióm mondatja velem.

Ne felejtsük el, hogy az ifi csapat is a felnőttekhez hasonlóan már ma bebiztosította a helyét a dobogó legfelső fokán. Mondana ezzel kapcsolatban is néhány gondolatot?
Először is el kell, hogy mondjam azt, hogy nagyon büszkék vagyunk rájuk is. Gratulálok minden játékosnak és a csapat edzőjének, Pápa Jánosnak a teljesítményükhöz és az elért eredményükhöz. Különösen örülök, hogy a keretben van négy-öt olyan játékos, akik bemutatkoztak már a felnőttek között is és ígéretes tehetségnek tartjuk őket.

Milyen szereplést vár az NB I/B-ben az OKTAT60 Hatvani KSZSE-től?
Ez nehéz kérdés, hiszen jelenleg is azon dolgozom, hogy más, egy nagyobb lehetőségekkel rendelkező névadó szponzora legyen a csapatnak, de természetesen ettől függetlenül a jövőben is dolgozni fogok/fogunk a csapatért, és lehetőségink szerint minden támogatást megadunk az Egyesületnek.

Szombati Úr! Köszönjük az értékelést!