Atlétika – Füsti-Molnár Zsófia

Hatvan, Futófesztivál

Füsti-Molnár Zsófia – egyesületünk gyermek korcsoportú versenyzője – már évek óta koptatja a hatvani futópályát a többi kiscsoportos atléta palántával együtt. A „kicsik” korai szakosítása nem jellemző, így Zsófinak is meg kellett ismerkednie az atlétika minden lehetséges versenyszámával: rövidtáv és hosszútávfutások, gátfutás, kislabda hajítás, távolugrás, magasugrás, természetesen a korának megfelelő technikákkal. A kedvencei közé nem tartoztak az ügyességi számok, azonban a futásokban már tavaly is megmutatkozott kimagasló ügyessége.

2017-ben végre már nemcsak a helyi, hanem a magyar korcsoportos mezőnyben is megmérettetett. Kezdésként a Budapest Gyermek Bajnokságon III. helyezést ért el 600 méteren kiváló 2:01,9 –es eredménnyel, miközben pedig döntőbe jutott 60 méteren is, ahol az V. helyet szerezte meg. Folytatásképpen Hatvanban aratott elvárt győzelmet a Futófesztiválon. Még keményebb küzdelem és újabb nagyszerű teljesítmény következett a Debreceni Nemzetközi Gyermek Atlétikai versenyen, ahol 300 méteren II. helyen végzett. Mindegyik eredményével felkerült a hazai gyermek örökranglistára az igen előkelő első tíz közé. Ősszel a gödöllői minimaratonon pedig már fölényes, mosolygós győzelmet szerzett 2 000 méteren is.

Komoly, de titkolt reményekkel vágtunk neki az alapozásnak továbbra is a komplex felkészítést tartva szem előtt. A sikerek kezelése ugyanolyan nehéz edzői feladat, mint egy versenyző kudarcokon való átsegítése. Zsófinak nagy hiányosságai voltak a dobások terén, így inkább erre koncentráltunk. Rengeteg plusz önálló gyakorlást vállalt, aminek eredményeképpen 20 méterrel múlta felül a tavalyi dobós teljesítményét. Minden lehetséges edzésen megjelent és a tavaszi hideg időjárás sem tántorította el a kinti futóedzésektől, ami egy gyermek esetében természetesen nagy családi összefogást jelent. 2018-ban a rendszeres, komolyan vett téli alapozásnak köszönhetően már nemcsak a futó szakágban, hanem az összetett versenyzés terén is megmutatkozott szorgalmának és képességeinek eredménye: kimagasló 400 pont fölötti eredménnyel nyerte meg a megyei hárompróba versenyt, ezzel megszerezve az országos döntőn való szereplés jogát is. Az esélyeket latolgatva az első 5-10 helyezett közé volt várható, viszont szereplése a felmerült technikai okok miatt meghiúsult.

Nem vesztettünk semmit, inkább rengeteg tapasztalatot, és egy fantasztikus eredményt gyűjtöttünk be eddig, hiszen a Gödöllőn megrendezett Országos Diákolimpiai Mezei Futóbajnokságon, Zsófi országos III. helyezett lett. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg lehetősége lesz még bizonyítania, hiszen nagyon fiatal. Ebben rejlik a felkészítés szépsége és nehézsége is: úgy nevelgetni az „atléta palántát”, hogy motivált, képességeit fokozatosan kibontogató, sikeres versenyzővé váljon.