Az 5-ös csapatkapitány – Valló Krisztina

A Hatvani Hírlap legutóbbi számában jelent meg egy cikk, méltán népszerű játékosunkról, Valló Krisztináról.

A Hírlap újságírója, Litya László, egy új oldaláról mutatkozott be nekünk ezzel a cikkével. Megszoktuk már tőle a tényközlő, elemző, esetenként bíráló, de jobbító szándékkal teli írásokat, de most ez egy olyan emberközpontú cikk lett, amit érdemes egymás után, akár többször is elolvasni.

Köszönjük a Hatvani Hírlapnak és neked Laci, hogy nyomon követed az életünket és szakavatott krónikásként megosztod ezt a hatvaniakkal.

Az 5-ös csapatkapitány

Darók Andi, Gohérné Tömpi, Gyulavári Jutka, Tóth Edit és a többiek – sorolja a nem is régi kézicsapat nagy neveit Valló Kriszta. És persze, még az ikertestvére, Kati is ott van beálló pozícióban. Együtt játszottak hatvani színekben, amelyek sosem fakulhattak ki, mert maguk mosták a mezüket. Edzőik is elkötelezettek voltak: Fülöp Andor és Gulyás József egyaránt.

Kriszta mégsem a szimpla nosztalgiázásban érdekelt, hiszen jelenleg is a helyi kézicsapat kapitánya, 5-ös számmal a hátán. Személyes sporttörténetébe avatja be az olvasót.

Harmadikos volt az Ötös iskolában, amikor Monori Géza megízleltette vele a kézilabdázás játékát. Onnantól más sportág már szóba sem jöhetett, habár a futball-labdába is bele tudott rúgni egy egyeneset. Messzire, egészen az NB II-ig jutott csapatával. Aztán fájdalmas dátum került a naptárába: 2016. november 26. Jobb lábán elszakadt az Achillese. Egy másik Valló, a nagybáty János megműtötte. Kriszta azt mondja: jobb, mint új korában.

Tavaly szeptember végén a női kézisek edzője, Bárány Zsolt megkereste: menjen vissza az övéihez. Visszament. Eleinte csak öt-tíz perceket bírt, de szép lassan visszaépült a csapatba. Juhász Anitával együtt alkották a stabil, belső védőpárost. Nem bírták egykönnyen átlőni a sáncukat. Később már a támadásokból is kivette a részét jobb- és balátlövőként. Hevesben hol salakon, hol betonon játszottak annak idején. A sérülések elkerülése érthető szempont volt, amikor a Pest megyei bajnokságot választották. Nem maradtak el a sikerek: zsinórban hétszer nyertek mérkőzést. Hetedik helyen zárták a szezont, de kis szerencsével előbb is végezhettek volna. A csapat egészéves fejlődése viszont megkérdőjelezhetetlen.

Nemsokára kezdődik a 2018/2019-es bajnokság, jön az alapozás. Edzőjük ugyan a férfiakat is hátára vette, de a nőket sem hagyja cserben: marad közöttük. Erősítésnek máris leigazoltak egy balkezes átlövőt és egy irányítót. Majd további játékosok is érkezhetnek. Kriszta szintén marad, és bízik a csapat további fejlődésében.

Az 5-ös kapitány sportpályafutása harmonizál a mindennapok feladataival. Egy éve az Ötös iskolában napközis, sőt, a másodikosok testneveléséből és a másodikos-harmadikos nebulók fejlesztéséből is kiveszi a részét. Harmadikos Menyus fia ugyan Nikl Gábor keze alatt focizik, ámde elsős Luca lánya már tanulgatja a szivacskézizés alapjait Fülöp Andornál.