Hatvani Kalendárium

A Hatvani Kalendáriumban két cikk is megjelent Egyesületünkkel kapcsolatban. A mai napon Ruis Henrik írását tesszük közzé, amely a Kalendáriumban a 316-319. oldalon található.
Köszönjük!

SZINTET LÉPETT A HATVANI KÉZILABDÁZÁS

A Hatvani Kézilabda és Szabadidõsport Egyesület mindkét felnõtt csapata egy osztállyal feljebb lépett 2019-ben. A HKSZSE felnõtt férfi csapata nagy csatában, de magabiztosan nyerte az NB II. Észak-Keleti csoportját, így a 2019/20-as szezont már az NB I/B Keleti csoportjában kezdték meg. Ez hatalmas siker, a hatvani kézilabdázás történetében még sosem szerepelt csapatunk a másodosztályban.

A HKSZSE NB II-es bajnokcsapatának tagjai:(felsõ Sor): Szarvas Ádám, Blazsek Milán, Buday Dániel,
Molnár Kristóf, Vad Zsigmond, Tóth Máté, Nagy Gergely, Major Attila; (középsõ sor:) Varjú Péter, Pápa János edzõ, Bárány Zsolt vezetõ edzõ, Szombati Lajos alelnök, Antalóczy Péter elnök, Kis Pál gyúró, Veres Balázs
(alsó sor:) Pintér Zoltán, Horváth Roland, Kométh Márk, Hudák Henrik, Szarvas András, Répási Norbert,
Borbély Zoltán (A képrõl hiányzik: Baranyi Máté, Hasilló Norbert, Igó Ádám, Juhász Krisztián, Molnár Ádám, Molnár Máté, Padla József)

A hölgyek, mivel a Heves-megyei bajnokság nem került kiírásra, így az ország legerõsebb megyei szintû bajnokságában Pest megyében indultak. Itt végül a bajnoki döntõig meneteltek, és megszerezték a bajnokság ezüstérmét. Ezzel együtt, mint legjobb Heves megyei csapat kiérdemelték az NB II-es indulás jogát. Így a HKSZSE felnõtt nõi csapata 2019. szeptembertõl már az NB II Észak-keleti csoportjában szerepelt.

Az egyesület nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre. A korosztályos lányoknál és a fiúknál együtt összesen 12 csapatuk van, melyek a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai felügyelete alatt mûködõ országos, illetve regionális bajnokságokban kapnak rendszeres játéklehetõséget. Az edzéseket és mérkõzéseket jelenleg még a Kodály Zoltán Általános Iskola tornacsarnokában tartják, melynek padlóját korszerû borításra cserélték a 2018/19-es szezon kezdetére. Azonban fontos mérföldkõ lesz a város és az egyesület életében, ha átadják Hatvan új sportcsarnokát. Hoszszas elõkészítés után, 2019 januárjában végre elindult az építkezés. Az új létesítményben több mint ezer férõhely lesz, és a kézilabda mellett több sportágnak és rendezvénynek adhat otthont.

A sikeres szereplésrõl, illetve a sikerekhez vezetõ hosszú rögös útról kérdeztük AntalóczyPétert az egyesület elnökét. A bajnokság félidejében a szenzációs 3. helyen áll a férfi csapat az NB I/B-ben. Mit gondol, mi a titka ennek a kiváló szereplésnek?

Titok nincs. Több tényezõ szerencsés együttállásának köszönhetõ az elõkelõ helyezés.Jól sikerültek az erõsítéseink, elkerültek bennünket a komoly sérülések, becsületesen készülünk, jó a szakmai stáb, és nem utolsó sorban szerencsések is voltunk.

Most a magasabb osztály nagyobb követelményeket támaszt a háttérmunkában is. A csa-pat háza táján minden feltétel adott, biztosított a jó szerepléshez a tavaszi szezonban? Esetlegesen mik azok a nehézségek, amiken úrra kell lenniük?

A létesítmény-feltételeink nagyon szûkösek. Mind idõben, mind helyszínek számában.Férfi csapatunk az õsz folyamán többször Bátonyterenyén volt kénytelen edzéseket tartani, mert Hatvanban egyszerûen nem „fértünk” be sehova. A kívánt heti edzésszámok a minimális, vagy éppen elégséges tartományban vannak.

– A közelmúltban nagy fo-gás volt a 92-szeres magyar válogatott Buday Dániel leigazolása. Meddig számíthatunk az õ játékára? Tervezik-e a közeljövõben ilyen szintû játékosok Hatvanba csábítását?

Már az NB II-es bajnok-ságban eldöntöttük, hogy kell a csapatba egy példakép, egy meghatározó tudású, nagy tapasztalatokkal rendelkezõ öreg Szombati Lajos a HKSZSE alelnöke és Buday Dániel róka, akire a fiatalok, mint pél- a szerzõdtetés bejelentésekor daképre feltekinthetnek.

Bárány Zsolt vezetõ edzõ évekig dolgozott együtt Danival, aki nem szeretett volna hirtelen leállni a kézilabdázással, így mindenki számára egy jó megoldás született a leigazolásával. Minden bajnoki év végén egyeztetünk, és ha mindkettõnk részérõl van igény és szándék a folytatásra, akkor egymás tenyerébe csapunk. A csapat erõsítések minden esetben szakmai igény alapján történnek. Arra az adott posztra próbáljuk megszerezni a lehetõségeinkhez képest legjobb játékost. Így nem zárható ki, további, válogatottat már megjárt neves játékos szerzõdtetése a késõbbiekben. Fontos számunkra a lelkes szurkolóink és a közönség kiszolgálása érdekében is, ebben azért sokat segít egy „nagy” név.

Milyen program vár a csapatra a bajnokság 2020-as tavaszi folytatásáig? Az edzõmecs-csek idõpontjai ismertek már? Mikor lépnek elõször pályára a tavaszi szezonban?

Január 3-án kezdtük el a felkészülést, mindent a bajnokságnak rendelünk alá, így a LigaKupa mérkõzéseinket és a saját rendezésû OKTAT’60 Kupát is. Január közepén Mátraházán edzõtáborozott a csapat, február 14-én lesz az elsõ mérkõzésünk Kecskeméten, ahol egy revansra éhes jó csapattal fogunk találkozni.

A csapat hozzáállása, az edzésmunka alapján hányadik helyre várja a Hatvani KSZSE fel-nõtt férfi és nõi csapatát a tavaszi szezon végeztével? Milyen helyezést tûztek ki, mi a reális elvárás erre a szezonra, illetve mik a tervek hosszútávon a hatvani kézilabdázás jövõjét illetõen?

Röviden a most folyó bajnokságokról: A férfiaknál a biztos bennmaradás a cél, ami leg-rosszabb esetben a 8. helyet jelenti. A nõknél sincs ez másképp, itt belefér a 10. hely is. A jövõt illetõen egy stabil egyesület kialakítása a cél, ahol csapataink a lehetõségekhez képest a legmagasabb osztályban játszanak. Minél több fiatalt szeretnénk hozzánk csábítani, hiszen a magyar kézilabdázás világszínvonalú, következetes, kitartó munkával jó eredményeket érhet el egy fiatal. Azon dolgozunk, hogy mindez Hatvanban is elérhetõ legyen, ne kelljen eligazolniuk a tehetségeinknek egy másik egyesülethez, ha elsõ osztályú vagy válogatott szinten szeretnének kézilabdázni. Ebben nagy elõrelépést tettünk, szakmai stábunkban tudhatjuk mostantól a nagy rivális Kecskemét õszi szezonbéli vezetõ edzõjét, Ocsovai Zsoltot, akinek hazai és nemzetközi rutinja biztos és szép jövõt jósol az utánpótlás nevelésünkben, hiszen ezentúl Õ felel ezen terület szakmai munkájáért.

A HKSZSE NB II-es nõi felnõtt csapata:Valló Katalin, Szarvas Nóra, Valló Krisztina, Oláh Juhász Anita,
Deák Dalma, Tóth Brigitta, Király Ramóna, Vas Tamara; középen: Szombati Lajos (alelnök), Antalóczy Péter
(elnök), Padla József (edzõ); Bencs Mónika, Pásztor Orsolya, Juhász Enikõ, Jó Szilvia Gréta, Blaskó Viviána,
Nagy-György Hanna, Tóth Adél (a fotóról hiányzik: Czibolya-Petõ Beáta, Kovács Cintia, Pápa Petra)

A nõi csapat idén már az NB II-ben szerepel. Nekik milyen esélyeik vannak, a nõi szak-ágban mik a célkitûzések?

Egyelõre stabilizálni szeretnénk csapatunk NB II-es tagságát. Aztán majd meglátjuk, mi-lyen lehetõségeink lesznek. A lényeg, hogy dolgozunk ezen a területen is, de nem kapkodunk és addig nyújtózkodunk, ameddig nem fázik a lábunk…

Az utánpótlásban jelenleg hány gyerek kézilabdázik a HKSZSE színeiben? Hogyan ítélimeg az utánpótlás csapatok helyzetét, várható-e, hogy a saját nevelésû játékosok közül egyre többen kerülnek be a felnõtt csapatokba?

Utánpótlás csapataink is jól teljesítenek

A tavalyi szezonban 168 utánpótlás já-tékosunk lépett pályára. Az igazolt fiatal versenyzõink száma ennél jóval magasabb volt, de nem szeretek adminisztratív számokkal dicsekedni, ez a valós szám. Edzéseinket valamivel többen látogatják. Az utánpótlásnevelés területét én kiemelten kezelem, ezért jött hozzánk nagy tapasztalatokkal rendelkezõ utánpótlás igazgató, ezért dolgozik nálunk Pápa János, aki országos elsõségekkel büszkélkedhet. Mindezek mellett a fiatal edzõinket folyamatosan minél magasabb színvonalú munkára ösztönözzük, és megadjuk nekik a lehetõséget, ha tovább szeretnének tanulni. Mint mindenhol, itt is a legfontosabb a stabilitás, de ha változtatni kell valamin, akkor a lehetõ leggyorsabban és mindig felfelé mutató irányba tesszük mindezt. Vágyunk és célunk, hogy a lehetõ legtöbb hatvani játékos szerepeljen felnõtt csapatainkban. Ez elég nehéz kérdés, mivel egy tehetséges 18 éves játékosnak – ha tovább akar tanulni – el kell mennie máshová. Ez a kérdés nem csak szakmai, hanem társadalmi, és egyéb kérdéseket is feszeget. Hatvan egy kisváros, ahol nem rossz élni, sõt én például nagyon jól érzem itt magam, de nem tudunk versenyezni a fõváros közelségével és ez sajnos erre is kihat….

Már azon is látszik, hogy mennyire fontos az Önök számára a sportcsarnok, melynek lét-rejöttében oroszlánrészt vállaltak, hogy a saját honlapjukon is nyomon követik az építkezés állását. Hogy áll most az épület? Mikorra költözhetnek új otthonukba? Van-e tervben egy komolyabb (esetleg NB I-es) csapat meghívása a csarnokavató kézilabdamérkõzére?

A sportcsarnok egy nagyon fontos és nagy jelentõségû dolog az életünkben. Nyilván vanettõl fontosabb is a hatvaniak életében, mint például a munkahelyek, az egészségügyi ellátás, a közlekedés, de nagy hatással lesz a hatvani sportéletre – elsõsorban a kézilabdára –, és az egyéb civil, valamint városi, közösségi életre is. Az építkezés jól halad, voltak az elején hátráltató körülmények, de a kivitelezõ szakmailag kifogástalan, és nekünk, illetve az önkormányzatnak közös céljaink vannak, az együttmûködés példaértékû mindhárom fél részérõl

Van még kérdés az átadás pontos dátumát illetõen.

Annyit azért tudni kell, hogy márciusban gyakorlatilag maga a csarnok elkészül, a megnyitó ünnepségekre kora nyáron kerülhet sor. Tervek szerint sportesemények és egyéb rendezvények is szerepelnek a programban. A mi részünk a sport, ígérem, megfelelõ színvonalú lesz.

Köszönöm szépen a beszélgetést! Sok si-kert kívánok Önnek és a csapatoknak a továbbiakban!

Ruis Henrik/fotók: hatvanikszse.hu