Mi történik Hatvanban II.?

Egyesületünk vezetői, edzői az elmúlt időszakban egyre sűrűbben találkoznak ezzel a kérdéssel, amikor más egyesületek sportvezetőivel, edzőivel találkoznak, beszélgetnek. Nagyon sok új és pozitív dolog történt az utóbbi időben egyesületünknél, de talán a legfontosabb dolgot kiemelve – mármint a sportcsarnok építésének megkezdésén túl, hiszen felnőtt és korosztályos csapataink egyre jobban szerepelnek, utánpótlás bázisunk növekszik és általában – nem csak a felnőtteknél-, egyre több szurkoló látogat ki a mérkőzéseinkre! Ezekről és a téli felkészülésről kérdeztük Bárány Zsoltot az egyesületünk utánpótlás igazgatóját, illetve férfi és női csapatunk edzőjét, valamint Pápa Jánost a férfi ifjúsági, valamint fiú serdülő és fiú U15-ös csapatunk edzőjét. A terjedelemre való tekintettel a riportot két részletben tesszük közzé.

Nyilván mennyiségileg és minőségileg is van hová fejlődnünk, de azt gondolom, hogy vannak pozitív példák is az Egyesületünk történetében.
Pápa János: Én a rosszul állókat a gyerek korosztályokra gondoltam, mert az ifi, illetve a serdülő csapatokkal nincs probléma.

Bárány Zsolt: Jelen pillanatban Janival nagyon próbáljuk belevetni magunkat ebbe az utánpótlásba és azt lehet mondani, hogy szerencsére most még jobban egymásra találtunk, mert nagy szükség van arra, hogy egyrészt gyerekeket toborozzunk –bizonyos korosztályok tekintetében- és a január 19-i esemény nem titkolt, hogy ennek a szándéka. A jövőre nézve nem mindegy, hogy mennyi utánpótlás korú játékossal rendelkezünk, illetve ugye éppen ezt beszélgettük most, hogyha a legjobb esetben mindkét csapat felmegy, akkor a női bajnokságban, ugyanúgy, mint a fiúknál, ifi csapatot kell majd prezentálnunk, legalábbis utánpótlás csapatot mindenképpen.

És aki esetlegesen érdeklődik, de nem tud eljönni, az, hogy tud bekapcsolódni?
B.Zs.: A honlapon érdeklődhet, hiszen minden telefonszámot, illetve elérhetőséget meg lehet ott találni.

Tehát akkor függetlenül nemtől, életkortól mindenki érdeklődhet?
B.Zs.: Függ az életkor. Úgy gondolom, hogy mindenki jöjjön, főleg azért, hogyha meg lesz majd ez a szép új csarnok, akkor igazából jelképesen felavathatnánk az utánpótlásnak az új csarnokát, a régi „hatost” és akkor onnantól kezdve sokkal szimpatikusabb lesz az edzésre járás, illetve a lehetőségek is nagyobbak lesznek, hiszen onnan azért kijönnek edzési idők.

P.J.: Igen, azért sajnos órafelületben igen rosszul állunk, úgy értem, hogy pozitív, hogy csapatok vannak, csak nincs kellő edzési lehetőségünk.

Így van, több a csapatunk, így több edzési órát is igényelnek, mint amennyit jelenleg biztosítani tudunk.
B.Zs.: Így van, legalább egy dupla órányi időre lenne szükség, ahhoz, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni.

Tehát még így is, hogy igyekszünk az erőnléti edzéseket nem tornateremben, hanem edzőteremben tartani, így is önmagában kevés. Csak egy játékfelület lesz a csarnok és hogyha nektek nincs más, akkor azzal zárnám, hogy mindenképpen pozitív, hogy ez a riport akkor készül, amikor effektíve ma megkezdődött a csarnoknak az építése, már a munkagépek megjelentek, elkezdték a terület rendezését.
B.Zs.: Én úgy gondolom, hogy mindenki várja ezt, illetve ennek az átadását. Én biztos vagyok benne, hogy az új csarnokkal, komoly távlatok nyílnak majd meg előttünk.

Szeretnétek még valamit hozzáfűzni ehhez a témához?
P.J.: Én csak annyit a címben szereplő kérdéshez, hogy tulajdonképpen folyamatosan érzékelem, legalábbis utánpótlás szinten nagyon pozitívan hatnak. Ismerem néhány megyei kézilabdás vezető visszajelzését és ezek azt mutatják, hogy nyomon követik, mi történik Hatvanban.

B.Zs.: Én is meglepődők azon folyamatosan, hogy mennyire nyomon követik más egyesületek vezető is életünket, hiszen egy baráti beszélgetésből kiderült számomra, hogy Tatabánya másodedzője is pontosan tisztában van az Egyesületünk életével. Azt gondolom, hogy ehhez kelletek a kupamérkőzések is. Viszont külön örülök az utánpótlás –elsősorban a fiúk- nagyszerű teljesítményének, fejlődésüknek, hiszen ez lehet a biztosíték, hogy egyre többen helyet követelnek és kapnak a felnőtt csapatban.

P.J.: Most ki merem jelenteni mindenféle álszerénység nélkül, hogy egy 10 éves ciklusban van 6-7 olyan játékosunk, hogyha jól sáfárkodunk velük, akkor a felnőtt csapatban is helyet fognak majd maguknak követelni.

Szerintem például Baranyi Máté, aki most már „betört rendesen”, igazán alkalmas a felnőtt játékra, pedig még messze van a felnőtt kortól, hiszen két évig még ifista hivatalból. A két kapus is kilóg ilyen téren pozitívan a sorból. Nagyon jó formában van Molnár Ádám is, illetve van egy rendkívül tehetséges jó kapusunk Kontra Dani személyében. Van egy fantasztikusan tehetséges bal kezes játékosunk is, akik úgy hívnak, hogy Konkoly Noel, és itt szeretném kiemelni a csapat motorját, Kompolti Bálintot is. Sok mindenkit tudnék még felsorolni, akiben látok lehetőséget. Azért kell feljuttatnunk az utánpótlásunkat egy magasabb osztályba, mert ott sokkal jobban tudnak majd fejlődni.

Akkor most minden szép és jó az utánpótlás fronton?
Bárány Zsolt és Pápa János együtt: Nem, azt egy szóval sem mondtuk. Néhány korosztály esetében az edzések és a versenyek miatt nem ártana, hogyha többen lennénk, de az is tény, hogy időnként a minőségi fejlődés gátja, hogy kevesebb terem lehetőségünk van, mint amit szeretnénk. Bizonyos korosztályokat nem is indítunk, pont azért, mert nem tudjuk az edzési lehetőségeket biztosítani. Viszont, egyre több környékbeli iskolában tartunk edzéseket és ez nagyon bíztató.

Nagyon nagy probléma a Kodályban az öltöző kérdése, mert összesen kettő áll rendelkezésre. Ígértet kaptunk, hogy hamarosan a másik két öltözőt is használhatjuk, illetve felújításra kerül, és nagy könnyebbséget jelentene úgy a bajnoki fordulóknál, mint az edzéseknél. Jól jellemezi a helyzetet, hogy esetenként azért kell egy bajnoki fordulóban 1-1,5 órát várni két mérkőzés között, hogy öltözők szabadulhassanak fel, ami bizony nagy luxus. Azt sem kell ecsetelni, hogy miért problémás, hogyha egyszerre, illetve egymást követően több korosztály tart edzést, illetve a különböző neműek a játékosok. Talán most ez lenne a legsürgetőbb problémánk. tf