Ne maradjunk sport nélkül- interjú Hudák Henrikkel

A mai napon Hudák Henrikkel a férfi felnőtt csapat kapusával, Egyesületünk kapusedzőjével beszélgettünk arról, hogy ő hogyan alkalmazkodik ehhez a helyzethez, és miért tartja fontosnak az otthoni edzést.

Hogyan alkalmazkodsz a kialakult helyzethez magánemberként,játékosként és edzőként?

Itthon vagyunk a családdal, van egy nagy kertünk, közben építkezünk. Most éppen a kerítést csinálom, földet hordok, és hintát festünk a kislányommal. Az eddig elmaradt itthoni feladatokat próbáljuk most megcsinálni. Mint játékos pedig végzem a kiadott feladatokat, itthon spinningel-ek, mivel nincs biciklim, illetve futni szoktam itt, Pálosvörösmarton. Szerencsénk van, hogy van kertünk és nem egy tömblakásban élünk, úgyhogy így el tudunk lenni, van feladatunk bőven.

És mint kapusedző?

Mint kapusedző, nehéz. Mivel a kapus egy másik poszt, ott kifejezetten csak erőnléti edzéseket és futásokat alkalmazni nem elegendő. A kapus feladata inkább ügyességi játékot igényel.

Úgy érted, hogy neked, mint kapusnak, illetve mint kapusedzőnek ez nem jelent akkora kiesést, mint egy mezőnyjátékosnak, aki a pályán mozog?

Így van! Abból a szempontól rossz, hogy ezek a finom mozgások hiányoznak, kopnak a reflexek, kopik a gyorsaság, hiába próbáljuk itthon csinálni ezeket a gyakorlatokat, de éppen ezek azok, amiket nagyon nehéz labda nélkül megcsinálni. Az állóképességet a futással és a különböző kapus alapgyakorlatokkal fent lehet tartani.

Miért tartod fontosnak az otthoni edzést? Miért fontosabb most, ebben a helyzetben még inkább, hogy a mindennapos sportot be tudjuk vezetni az életünkbe?
Mit tanácsolnál azoknak, akik nem rendszerességgel eddzenek, viszont most szeretnék elkezdeni?

A mozgás alapjában véve nagyon fontos, mindenkinek szüksége van rá, de a fokozatosságra oda kell figyelni minden esetben! Aki esetleg most kezdi el annak nagyon kell figyelni, hogy ne rögtön 150 fekvőtámasszal kezdje el, hanem a fokozatosság elvét betartva nagyon sok edzős videót lehet látni az interneten. Nagyon sokrétű és sokféle feladatot meg lehet csinálni a kezdőtől a haladó szintig. A kapusedző feladatokra visszatérve én is kiküldtem a játékosaimnak alapfeladatokat, hogy ne maradjanak le a fejlődésben, mert itt 3-4 hónap kimaradás nagyon sok, főleg a gyerekeknél. Próbáljuk ezeket a lemaradásokat valahogy kompenzálni. Nem lehet, de valamilyen szinten próbáljuk.

Mit üzennél a csapattársaknak, a játékosaidnak, illetve mindannyiunknak ebben a helyzetben?

Nézzük a pozitív oldalát a dolgoknak: egyre többet vagyunk a családdal,ezt használjuk ki!

Kitartást kívánok mindenkinek!