Több mint Egyesület

Tisztelt Kézilabda Szurkolók!
Kedves Barátaink!

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Hatvan Város Önkormányzata megvonta a 2020-ra megszavazott támogatást Egyesületünktől azzal az indokkal, hogy közel 7 millió forinttal nem számoltunk el. Ezzel kapcsolatban kifejtettük véleményünket az alábbi két cikkben:
https://www.facebook.com/…/a.80652692…/1916470871828777/
https://www.facebook.com/…/a.40119946…/1914542422021622/
A mai nap folyamán az alábbi levelet juttattuk el Hatvan Város Polgármesterének és a Képviselő-testületi tagoknak:
Tisztelt Polgármester úr!
Tisztelt Képviselő-testület!
Az október 29-i testületi ülésen az a döntés született, hogy egyesületünk erre az évre nem kap támogatást tekintettel arra, hogy az előterjesztés szerint nem számoltunk el 2019-ben, közel 7 millió forinttal. Kérem, az alábbi indokaim alapján vizsgálják felül ezt a döntést és a következő alkalommal a többi kiemelt sportegyesülethez hasonlóan kapjuk meg a támogatást.
Indoklás:
A bizottsági ülésen elhangzott Kondek Zsolt Képviselő úrtól, hogy ezt az elszámolást határidőn túl is megtehetjük. Ezt a tájékoztatást figyelembe véve a tegnapi nap folyamán az elszámolást leadtam a gazdasági irodán.
Az elmaradás az alábbi összegeknél, az alábbi okok miatt került sor:
▪️az 5.469.000 Ft a Kodály Zoltán Iskola tornacsarnokának felújításának pályázatához biztosítandó önrész volt. Azt, hogy ezt miért az Egyesület fizeti, az Ön nagyon jól tudja, hiszen Önnel egyeztünk meg erről. A képviselő-testületnek már nem volt ideje a döntést meghozni és a pályázat benyújtására meglévő határidő lejárta előtt.
▪️a pályázat ugyan nyert, de később az Magyar Kézilabda Szövetség az összes ilyen jellegű pályázatot visszavonta – tehát ez nem egyedi eset – 2019 közepén.
▪️a 1.500.000 Ft támogatás célja szintén a Kodály Zoltán Iskola tornacsarnokának felújítása volt, ezen belül is a fűtésrendszer korszerűsítése. Ezt a Polgármesteri Hivataltól kapott engedély alapján végeztük el úgy, hogy az Egyesület megelőlegezte ezt az összeget. A beruházást határidőben – a fűtési szezon megkezdéséig- elkészült.
Példák az önkormányzat gyakorlatával kapcsolatban:
Nem akarunk sport és civil szervezeteket egymással szembe fordítani, de valahogy úgy érezzük, hogy Polgármester úr, és a Képviselő-testület sokkal toleránsabb másokkal ilyen szituációban, mint velünk. Név nélkül szeretnénk néhány helyzetet feleleveníteni és ezzel is megerősíteni kérésünk megalapozottságát, néhány 2010-től hozott példával úgy, hogy a kérésnek megfelelően neveket és konkrét dátumokkal is alá tudjuk támasztani kijelentéseinket:
▪️más sportegyesületek, kisebbségi önkormányzat, és Hatvan Városhoz köthető közalapítvány sem számolt el a várostól kapott támogatással, miközben volt olyan, mely ismeretségeink szerint büntetőüggyel ért véget
▪️előfordult, hogy az önkormányzat saját cége nem nyújtott be az elszámolását időben
▪️volt olyan civil egyesület, hogy több millió forinttal tartozott az önkormányzatnak úgy, hogy körülbelül 4-5 éven keresztül az önkormányzat meghosszabbította ennek visszafizetési idejét
▪️volt olyan sportegyesület, melynek az önkormányzat körülbelül 150 millió forintos tartozást engedett el!
▪️ugyanezen sportegyesület körülbelül 13 millió forintos tartozását 6-7 év után kérte vissza az önkormányzat úgy, hogy ennek a visszafizetésére részletfizetést is biztosított. Annak érdekében, hogy Ön aláírhassa egy személyben a szerződést a testület még a saját Szervezeti és Működési Szabályzatát is módosította megemelve ezzel az Ön aláírási jogosultságát 5 millió forintról 20 millió forintra. Ezzel a döntéssel magam is egyetértek, hiszen a megoldást szolgálta.
▪️tudnánk még más példát is hozni, de véleményünk szerint ennyi bőven elég, különösen úgy, hogy ezeknek a szervezeteknek a vezetői, illetve maguk a szervezetek semmiféle joghátrányt nem szenvedtek, tőlünk viszont megvonták a támogatást
Tisztelt Polgármester úr!
Tisztelt Képviselő-testület!
Véleményünk szerint egyértelmű, hogy az elszámolásra az önkormányzat hibájából nem kerülhetett sor, mivel adott évben nem tudtuk már elkölteni az összeget. Logikusan vártuk, hogy kapunk erre határidő módosítást és ezt a 2020-as támogatással együtt tegyük meg, viszont ez nem kaptuk meg a mai napig. Megállapításunk szerint azért kerültünk most hátrányba, mert több hónapon keresztül hiteleztünk az önkormányzatnak 7 millió forintot, illetve lényegesebben gyorsabban és olcsóbban megvalósítottunk egy önkormányzati ingatlanon beruházást, mint ahogyan azt az önkormányzat megtette volna.
A fenti indokaink alapján kérjük, hogy intézkedjenek annak érdekében, hogy egyesületünk is megkapja a támogatást. Kérjük, vegyék azt is figyelembe az összeg megállapodásánál, hogy az egyesületünk és az önkormányzat között van ezzel kapcsolatban egy élő szerződés.
Kelt: Hatvan, 2020. november 03.