Vége a bajnokságnak- interjú Antalóczy Péterrel, Egyesületünk elnökével

A Magyar Kézilabda Szövetség 2020. április 9-én lezártnak nyilvánította a 2019/2020-as bajnokságot, melynek alapján, egyik „Mérkőzés sorozat”-ban sem kerülnek kiosztásra helyezések, illetve a „Mérkőzés sorozat”-ok alapján az adott évadban, adott bajnoki osztályban nem lesznek alacsonyabb bajnoki osztályba kieső és magasabb bajnoki osztályba feljutó csapatok.

Antalóczy Péterrel, a Hatvani KSZSE elnökével többek között arról beszélgettünk, hogy hogyan változtatta meg a járványhelyzet az Egyesület mindennapjait, illetve arra kértük, hogy összegezze és értékelje a 2019/2020-as bajnokságot.

Elnök úr! Hogyan érintette, és változtatta meg az Egyesület mindennapjait a kialakult járványhelyzet?

Ugyanúgy, mint gyakorlatilag a többi Egyesületet. A munkatársaink – itt az edzőkre gondolok-, nem tudják elvégezni a feladataikat, tehát a játékosokkal csak digitális formában tudják tartani a kapcsolatot. Az adminisztratív munkát az Egyesületnél három fő végzi – jómagam, Alelnök úr, és Bálint Krisztina- mi pedig bejárunk az irodába. Kriszti sokszor otthonról dolgozik, rövidített munkaidőben. A támogatásaink gyakorlatilag leálltak, gondolok itt az Önkormányzattól kezdve a támogatói szerződésekre. Mindenki kivár jelen helyzetben, bár a TAO támogatásokkal, azért elég szépen haladok. Az utóbbi időben körülbelül 30 millió forintos támogatást tudtam kötni, és ígéreteink vannak arra, hogy még a 70 millió forintos keretünket májusra fel tudom tölteni. Tehát, ezek azért működnek. Teljesen átalakult az Egyesület élete, nem ugyanaz a rutin, mint ami eddig volt, nincsenek edzések, nincs bajnokság. Most van időnk arra, hogy tudjuk rendezni a papírmunkát, visszamenőleg is, illetve az apróbb-cseprőbb hiányokat is tudjuk pótolni.

Ahogyan te is említetted, lezárult a bajnokság. Mi a véleményed a csapatok teljesítményéről? Gondolok itt az utánpótlás csapatokra, és a felnőtt csapatokra is.

Kezdjük akkor a legkisebbekkel. Elindult a kisiskolás bajnokságban pár csapatunk. Nagyon lelkesek, nagyon aranyosak, és ráadásul nagyon ügyesek is. Velük Király Ramóna és Kovács Peti foglalkoznak. Úgy gondolom, hogy itt az alapvető feladatunk, hogy megszerettessük a gyerekekkel a kézilabdát. A gyerekbajnokságban szereplő csapataink felemásan szerepelnek. A lányok egy kicsit jobban teljesítenek, a fiúknál nagyon nagy a konkurencia harc. A fiú serdülő csapatunk az első helyen van a tabellán. A férfi ifjúsági csapatunk a második helyen szerepel. Itt szeretném megjegyezni, hogy mindkét csapat osztályváltás előtt állt volna, de most sajnos ebben a helyzetben nem tudunk osztályt váltani. Ez nagyon hátrányosan érinti a gyerekeket és az Egyesületet is, hiszen a TAO elbírálási szempontoknál nagyon fontos dolog, hogy az utánpótlás csapatok magasabb osztályban játszanak. Az ifi csapatunk már az első osztályban játszott volna, ami azt jelenti, hogy ország legjobb 24 csapata közé került volna. A női ifi csapatunk folyamatosan formálódik, ők a női felnőtt csapat közvetlen utánpótlását jelentik. Közülük 2-3 lány már be is tudott mutatkozni a felnőtt csapatban is. A női felnőtt csapatról elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen helyt álltak. Rengeteg olyan mérkőzésük volt, amit egy hajszállal veszítettek el. Amennyiben ezt meg tudták volna nyerni, akkor most sokkal jobb helyen állnának. Meg kell fordítani most az „újságot”, hogy dobogós helyen legyünk, hiszen a végéről a harmadikok vagyunk. A férfi felnőtt csapat pedig a kiváló őszi teljesítménynek köszönhetően nagyon előkelő helyen végzett. Egyes állítások szerint a harmadik helyen végeztek, a jelenlegi tabella szerint, ami fent van az MKSZ honlapján, nem a szabályok szerint van, hanem csak egy matematikai sorrendet tükröz, mert a gólkülönbséget tudja számolni a számítógép.

Vannak-e már tervek/programok arra, hogy hogyan fognak készülni a csapatok a következő szezonra?

Az, hogy a csapatok hogyan fognak felkészülni az nyilván a járványügyi helyzettől függ. Elsősorban attól, hogy mikortól lehet majd edzéseket tartani szabadtéren, vagy csarnokban, mivel a kézilabda teremsport. Nem valószínű, hogy rövid időn belül tudunk edzéseket tartani, akár még kiscsoportokban sem. Megmondom őszintén, hogy itt jönnek még az én aggályaim is, hogy a szülők mennyire fogják majd engedni a gyerekeknek az edzést. Szerintem ki fognak várni egy darabig. Ugyanúgy ki fogjuk adni a szabadságot június közepétől, július végéig. Attól függetlenül, hogy most mindenki otthon edz, de pihenőre azért szükség van mindenféle szempontból. Július végén tervezzük a felkészülést, nagy valószínűséggel kinti, szabadtéri edzésekkel fogunk majd kezdeni.

Játékoscsere várható a felnőtt csapatoknál?

Nagyon remélem, hogy a női felnőtt csapat együtt tud maradni, és nem megy el több játékos. Sőt, tárgyalunk most egy nagyon komoly erősítésről is a női csapatnál, és maximum két játékos érkezése várható. Bizonyos posztokra keresünk játékosokat, Padla Józsival folyamatosan egyeztetek, ő tárgyal. Olyan elképzeléseink vannak, hogyha ezek bejönnek, akkor az NB II első felében tudunk végezni. A férfi felnőtt csapatot is tovább akarjuk erősíteni. Meg vannak azok a hiányposztok, illetve azok a posztok, ahol cserét szeretnénk végrehajtani. Nem lesz nagy mozgás, 4-5 játékos várható.

Mindenkit azt foglalkoztat leginkább, hogy mikor kerül átadásra a Kézilabdacsarnok? Tudnak-e a játékosok július végétől a csarnokban edzeni?

Ez egy jó kérdés. Szerintem a választ te is tudod. Itt az a nagy kérdés, hogy mikor engedi a járványhelyzet a szabadtéri és termi edzéseket. Én bizakodó vagyok, mivel Európában egyre több egyesület elkezdte az edzéseket. Én úgy tervezem, hogy július végén tudunk kezdeni, augusztusban be tudunk menni a terembe edzeni. Amennyiben szeptemberben indul a bajnokság, akkor a hónap elején szeretnénk megnyitni sporteseményekkel, kézilabda mérkőzésekkel a csarnokot. Más sportágak is jönnének a megnyitóra, tehát lenne kispályás foci és egyebek, elsősorban hatvani sportegyesületek. Ebben nekünk most szabad kezünk van, egész hetes programot fogunk összeállítani, hogy minden hatvani megtalálja a neki tetsző sporteseményt. Mivel küldetésnek és szolgálatnak tekintjük a hatvani kézilabda csarnok üzemeltetését és működtetését, ebben nem lesz “hiba”!