Vége a bajnokságnak- interjú férfi csapatunk edzőjével, Bárány Zsolttal

A Magyar Kézilabda Szövetség 2020. április 9-én lezártnak nyilvánította a 2019/2020-as bajnokságot, melynek alapján, egyik „Mérkőzés sorozat”-ban sem kerülnek kiosztásra helyezések, illetve a „Mérkőzés sorozat”-ok alapján az adott évadban, adott bajnoki osztályban nem lesznek alacsonyabb bajnoki osztályba kieső és magasabb bajnoki osztályba feljutó csapatok.

Férfi felnőtt csapatunk edzőjével, Bárány Zsolttal arról beszélgettünk, hogy hogyan értékeli a bajnokságot, illetve arról, hogy hogyan készülnek a következő szezonra.

Zsolt! A férfi felnőtt csapatunk a tabella negyedik helyén szerepel pontegyenlőséggel, de tekintve, hogy az előttünk álló csapatot az őszi szezonban legyőztük, így amennyiben a kiírás szabályai alapján eredményt hirdettek volna, most bronzérmesek lennénk. Hogyan értékeled a bajnokságot? Összességében mi a véleményed a csapatról, illetve mit gondolsz, hogyha tovább folytatódott volna a bajnokság akkor a végén valójában milyen helyezést tudtatok volna elérni?

Amikor feljutott a csapat az NB I/ Keleti csoportjába – ahová mindkét NB I-es kieső csapat is került – , nem tudtuk, hogy milyen erőt képviselhetünk. A minimális célkitűzésünk az volt, hogy az bent maradjunk. Az őszi forduló úgy gondolom, hogy várakozáson felül sikerült a csapatnak, egy óriási meglepetéssel szolgáltunk mindenki felé, akár a szakma, akár a közvélemény, akár a szurkolóink felé. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó alap volt a csapat számára. Igen, nagyon szép helyen zártuk az őszt, ami egyfajta bizakodást is adott a tavaszi szezonra. Sajnos azonban az őszi eredményeinket tavasszal már nem igazán tudtuk hozni. Azt tudni kell, hogy bármikor jöhet sérülés, bármikor lehet formahanyatlás, bármi. Ez minket az ősszel nem súlytott, tavasszal viszont annál inkább. Szerencsére azonban olyan pontkülönbség alakult ki a mögöttünk lévők között, hogy bőven volt arra idő, hogy esetleg rendezzük úgy a sorainkat, hogy túlságosan nagy veszteség ne érje a helyezésünket. Tudjuk, hogy elment négy forduló, és igazából egyetlen egy mérkőzésen sem tudtunk kiállni teljes kerettel. Leginkább sérülések és betegségek tizedelték meg a csapatot. A legnagyobb probléma az volt, hogy Hudák Henrik, – a „kapu”, ami a legfontosabb számomra – teljesen egyedül volt januártól kezdve, és tudjuk, hogy ő maga is kisebb-nagyobb sérülésekkel küzdött. Most állt volna össze a csapat, amikor lefújták ezt az egészet. Az, hogy mi lett volna azt nem tudom megmondani, de nekünk egy elég jó szériánk volt, és úgy gondolom, hogy pont azelőtt álltunk, hogy kilábaljunk a gödörből és elkezdjünk felfelé menni. A Fradi csapata – aki megelőzött minket- tavaly is, hogyha csak a statisztikát nézzük az év elejét nagyon jól meghúzta, most is így tett, viszont a bajnokság második felében már gyengébb eredményeket mutatott. Úgy gondolom, hogy ez a negyedik hely nekünk abszolút tökéletes, így elsőre. Tény, és való, hogy bennünk lett volna a dobogó is. Így viszont igazából sosem tudjuk meg, hogy hányadikok lettünk volna.

Amikor március közepén még csak arról volt szó, hogy egy darabig elhalasztják a mérkőzéseket, egyéni edzéstervet adtál a játékosoknak, amiről mi be is számoltunk, illetve küldtek is nekünk videókat. Én láttam azt a táblázatot, amit te összesítettél, de mondjuk el azoknak is, akik ezt nem tudják, hogy a fiúk milyen eredményekkel hozták az egyéni edzéseket. Elégedett vagy az eredményekkel, vagy lett volna még több abban, amit csináltak?

Addig amíg az MKSZ nem függesztette fel teljesen a bajnokságot, addig mi teljesen mértékben – a lehetőségeinkhez képest- úgy készültünk, hogy a bajnokság folytatódni fog. Ez az edzésterv abból állt, hogy heti 4 alkalommal kötelező futások voltak, amiket én a visszajelzések alapján vezettem, ez volt maga a táblázat. Különféle tempóban, iramban, távokban kellett teljesíteni a játékosoknak, és ezeket nekem el kellett, hogy küldjék. Az eredményeiket összesítettem, melyek alapján persze vannak különbségek. Ami kiemelendő, hogy senkire nem kellett rászólni azért, hogy küldje az eredményeket. Tehát, a hozzáállással nem volt baj. Maguktól jöttek az eredmények mindenki fegyelmezetten és pontosan megcsinálta azokat a dolgokat, amiket kértem. Úgy gondolom, hogy a fizikális „futó” részével teljesen rendben voltak. Otthon, amiket csináltak még különböző gimnasztikai erőfejlesztő gyakorlatokat pedig láthatta mindenki. Sajnos, a játék elmaradt az életünkből. Azt mondom, hogy ez az egy hónap szinten tartásra jó volt, egy-két hét azonban kellett volna, hogy visszarázódjunk a kézilabdához is. Természetesen mi sem, illetve egyik csapat sem tudta volna hozni a megszokott színvonalat. Ahogy lefújták az egész bajnokságot, onnantól kezdve egy egyéni edzésterv van, amiben csak az van kiadva, hogy hetente két eredményt kérek, május közepéig, ameddig a bajnokság is tartott volna.

Reményeink szerint szeptembertől már elkezdődik az új bajnokság. Van-e már tervetek/programotok arra, hogy hogyan fogtok majd készülni? Lesznek játékoscserék?

Jelen pillanatban egy nagyon-nagyon fontos dolog hiányzik – gondolom ezzel minden csapat így van-, még pedig a következő bajnokság kezdési időpontja. Ehhez képest, minimum 8 hét kellene vissza, hogy normálisan fel tudjunk készülni egy bajnoki rajtra. Mivel, hogy nem ismerjük azt, hogy mikor fog egyáltalán újra indulni ez az egész, addig csak elméleti tervezések vannak. Igen, tervezzük a vezetőséggel, hogy új játékosokat is fogunk hozni, ezeknek a tárgyalásai elméleti síkon hellyel-közzel már elindultak. Tudniillik itt nemcsak abban szenvedtünk károkat, hogy nem tudjuk, hogy milyen időpontok vannak, és nem tudunk játszani, hanem itt komoly anyagi vonzatai is vannak a dolgoknak. Azt gondolom, hogy egyelőre a vezetőségnek látnia kell, hogy jövőre milyen költségvetéssel indulhatunk neki a bajnokságnak, ez az egyik dolog. A másik dolog, hogy még ezek után fogunk leülni a meglévő játékosainkkal, hogy ki akar az Egyesületnél marad, illetve azt is meg kell beszélnünk, hogy kaptak-e más ajánlatot, más Egyesülettől, amiről mi még nem tudunk. Először ezeket kell letisztáznunk és ezzel párhuzamosan pedig az új játékosakat, akiket gondoltunk, illetve, ha van olyan távozó, akire nem számítottunk, akkor az ő helyét is pótolnunk kell. Ezeket mind meg kell tervezni, és el kell kezdeni a tárgyalásokat.

Reméljük, hogy a szezont már az új Sportcsarnokban tudja elkezdeni a csapat.

Én úgy gondolom, hogy biztos. Nagyon várjuk, hogy láthassuk, illetve, hogy egyáltalán személyes kontakt legyen a csarnok és közöttünk. Kíváncsian várjuk, jó lenne, hogyha valami pozitív dolog is történne, mert nagyon jó ez a pihenő, de szerintem mindenki egy kicsit már tűkön ül.

Mit üzennél a játékosaidnak, a szurkolóitoknak, és mindannyiunknak ebben a helyzetben?

Ez mindenki számára nagyon nehéz helyzet, hiszen még sosem tapasztaltunk ilyet. Sokszor bután nézünk ki a fejünkből, hogy mi is történik most, miért nem mehetünk sehova, amikor itt a jó idő? Ezt most tudomásul kell venni, hogy ezt a világot éljük és a megváltozott helyzethez maximálisan meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Brutálisan nehéz ez, főleg olyan embereknek, akik a mozgáshoz szoktak hozzá, illetve ahhoz, hogy folyamatosan pörgésben tartsák a szervezetüket. Türelemmel és méltósággal kell viselnünk ezt, kitartást mindenkinek!