Edzőink – Bárány Zsolt

Egyesületünk számára fontos, hogy az igazolt játékosok mellett edzőinket is megismerhessék közelebbről a szurkolók. A HKSZSE média csapata ezért elindít egy sorozatot, melyben hetente készítünk egy interjút edzőinkkel, így közelebbről is megismerhetitek szakembereinket és az edzőutánpótlást is.

Második bemutatkozónk nem más, mint a HKSZSE utánpótlás igazgatója és a felnőtt női csapat edzője, Bárány Zsolt. A volt válogatott játékos elmesélte, hogy mely kluboknál fordult meg, mint edző és mint játékos, valamint azt is, hogy mi a terve a hatvani kézilabdával.

Kérjük, mutatkozzon be pár mondatban!
„52 éves vagyok. Szegeden születtem, és ott is végeztem el az iskoláimat. Nős vagyok, két lányom van. Az idősebb 25, a fiatalabb 13 éves. A nagyobbik gyermekem lovagol és szabadidő sportokat űz, a kisebbik a Ferencvárosi Torna Klubban (Fradiban) kézilabdázik. Családommal együtt Pécelen élünk, időm nagy részét a kézilabda és az azzal kapcsolatos feladatok teszik ki. Szabadidőmben teniszezni szoktam, illetve kondicionáló termekbe járok. Nagyon érdekelnek még a sporthoz szorosan kapcsolódó dolgok, ezen belül a rehabilitáció is, ezért elvégeztem egy gyógymasszőr tanfolyamot, amit a mindennapokban és a sportban is tudok hasznosítani.”

Hogyan és mikor találkozott először kézilabdával?
„13 évesen találkoztam először a kézilabdával Szegeden. Fociedzéseimről, a haza fele vezető úton egy olyan iskola mellett kellett elmennem, amelynek udvarán az akkori „Úttörő válogatott” edzett. Sosem szerettem futni és imponált, hogy a kézilabdapálya sokkal kisebb, mint a focié. Ezért ebből a megfontolásból, hogy kevesebbet kelljen futni, átpártoltam a kézilabdára. (Ez persze később kiderült, hogy nem egészen így van)”

Milyen volt a játékosi életútja? Hol, és mely csapatokban játszott? Milyen eredményeket ért el az adott helyen egyénileg és a csapattal?
„Fiatalkori játékos éveimet Szegeden, a mai Pick Szeged elődjében, a Tisza-Volán SC korosztályos csapataiban töltöttem. Felnőttként is itt tevékenykedtem, és a klub NB I-es csapatánál 8 évet töltöttem el. Ezután játszottam továbbá még NB I/B-és, és NB II-es bajnokságban, ahol például megfordultam a Makó, illetve a Kiskunmajsa csapataiban. Szerencsésnek mondhatom magamat, hiszen szerepeltem a Magyar Serdülő Válogatottban, illetve később a Felnőtt Férfi Válogatott tagja is voltam 13-szor.”

Miért döntött úgy, hogy szeretné a kézilabdát, mint edző tanítani és átadni a tudását a gyerekeknek?
„Mindig is szerettem volna azt, hogy mint edző legyen egy csapatom és át tudjam adni tapasztalataimat a fiatalabb generáció számára. A játék igazából korhoz kötött, és ha az ember a sportágnál szeretne maradni, akkor egyértelmű az edzői pálya választása.”

Hogyan alakult az edzői pályája?
Férfi, illetve női csapatoknál egyaránt megfordultam már edzői pályafutásom alatt, mind felnőtt, mind utánpótlás vonalon. Fiúknál többek között olyan csapatoknál edzősködhettem, mint a Pick Szeged, Orosháza, Gyöngyös, Kiskőrös, Makó. Női vonalon Gyöngyösön, Orosházán és Bugyi csapatainál fordultam meg.”

Miért választotta pont a HKSZSE-t?
2017. nyarán keresett meg az egyesület elnöksége, és egy olyan hosszú távú, tartalmas és kivitelezhető programot ajánlottak nekem, amire nem lehetett nemet mondani.”

Az egyesületnél jelenleg a felnőtt női csapat edzője, illetve a HKSZSE Utánpótlás Igazgatójának tisztségét tölti be. Milyenek az eddigi tapasztalatok, benyomások az egyesülettel és az edzett csapattal kapcsolatban?
„Így van, jelenleg az egyesületnél az utánpótlás vezetői feladatkört látom el, és mellette a felnőtt női csapat vezető edzőjeként tevékenykedem. Nagy kihívásnak tartom, mivel idáig csak mint edző dolgoztam a kluboknál. Úgy hiszen, hogy van még mit tanulnom, de szerencsére a kollégáim és a vezetőség mindenben segít nekem a munkám során. Ezért is nagyon jól érzem itt magam, jó szellemű a társaság, kifejezetten tetszik, hogy a kitűzött célokért mindent megtesznek az itt dolgozó emberek.”

Milyenek a jövőbeli tervek az egyesülettel és a csapattal kapcsolatban?
„Egyértelmű, hogy a kitűzött célok elérése az, amit előzőleg egyeztettünk a vezetőséggel közösen. Elsődleges, fő feladatnak az egyesület megerősítését mondanám, illetve az utánpótlásbázis ütőképes helyzetbe hozását!”

Miért ajánlaná a HKSZSE-t, mint egyesületet a gyerekek számára?
Mint minden csapatsport, így a kézilabda is fejleszti a gyermekek egymáshoz való viszonyát, hozzáad a személyiségükhöz és elsajátítják a sporthoz, illetve a közös munkához szükséghez kompetenciákat. Az egyesületnél olyan szellemben dolgozunk, melynek segítségével feltárjuk minden gyerek saját, egyéni, legjobb képességeit, fejlesztjük azokat, és a közös munka során a rejtett értékeiket is felszínre hozzuk. Nagyon jó közösségek alakultak ki.”