Mi történik Hatvanban I.?

Egyesületünk vezetői, edzői az elmúlt időszakban egyre sűrűbben találkoznak ezzel a kérdéssel, amikor más egyesületek sportvezetőivel, edzőivel találkoznak, beszélgetnek. Nagyon sok új és pozitív dolog történt az utóbbi időben egyesületünknél, de talán a legfontosabb dolgot kiemelve – mármint a sportcsarnok építésének megkezdésén túl, hiszen felnőtt és korosztályos csapataink egyre jobban szerepelnek, utánpótlás bázisunk növekszik és általában – nem csak a felnőtteknél-, egyre több szurkoló látogat ki a mérkőzéseinkre! Ezekről és a téli felkészülésről kérdeztük Bárány Zsoltot az egyesületünk utánpótlás igazgatóját, illetve férfi és női csapatunk edzőjét, valamint Pápa Jánost a férfi ifjúsági, valamint fiú serdülő és fiú U15-ös csapatunk edzőjét. A terjedelemre való tekintettel a riportot két részletben tesszük közzé.

Véget értek a karácsonyi ünnepek, mi a helyzet a csapataink háza táján?
Bárány Zsolt: A múlt héten elkezdődtek az edzések. A férfiaknál január 3-án, a nőknél egy nappal később kezdtük az alapozást.

Erre sajnos jóval kevesebb az idő mindkét csapatnál az optimálishoz képest. A nőknél már február 3-án kezdődik a bajnokság, illetve inkább folytatódik, hiszen már három tavaszi fordulót már az elmúlt évben lejátszottunk annak érdekében, hogy az úgynevezett rájátszásra is legyen időnk tavasz végén.

A fiúknál egy kicsit jobb a helyzet, mert február 16-án kerül sor az első fordulóra. Mindkét csapatnál a futást kellene erősíteni, de egyelőre az időjárási körülmények ritkán teszik lehetővé, ezért az edzések jelentős részét bent tartjuk. Az alapozás vége felé, illetve közben is tartunk edzőmérkőzéseket.

Mi a helyzet a fiú ifjúsági csapatainkkal?
Pápa János: A gyerekeket egészségesen visszakaptam a szünet után, január 3-án kezdtünk el dolgozni a szokásos menetrenddel. Pótalapozást végzünk, tehát nekünk is az erőnléti munkán van a hangsúly, illetve azon dolgozunk majd január folyamán, hogy a gyorsító, tempós kézilabdát pontosabban tegyük. Idáig úgy gondolom, hogy elég kreatív támadójátékot játszottunk, de pontosítani kell gyorsaságban. Szerencsére február 9-ig van még időnk. A fiatalok két alkalommal játszanak edzőmérkőzésnek is beillő, de valójában bajnoki fordulót, amikor a megyei felnőtt csapat „színeiben” fogunk majd pályára lépni.

Ki ellen fogtok majd pályára lépni?
P.J.: Elvileg Miskolccal, illetve Balassagyarmattal játszunk majd. A Miskolc ellen készülünk inkább, hiszen a dobogón való elhelyezkedésünk valószínűleg ellenük fog majd el dőlni. Úgyhogy, szép feladat előtt állunk, de szerencsére egyben van a csapat és jól dolgoznak.

A férfiak és a nők is gyakorlatilag az első helyen mentek el a téli pihenőre, a férfiak egyértelmű, a nőknél pedig úgy szerepelünk az első helyen, hogy a tavaszi három fordulót lejátszottuk és így mentünk el pihenőre. Mi a helyzet az ifjúsági, illetve a serdülő csapatoknál?
P.J.: Az ifi csapattal szeretnénk megszerezni a legfényesebb érmet, azt már korábban is nyilatkoztam, hogy nekik ifjúsági csapatként osztályt kellene váltani, mert én úgy gondolom, hogy magasabb osztályba való a játékosállományunk. A serdülő csapat számomra meglepetés szerűen erőn felül teljesít, a dobogón talán jelen pillanatban a harmadik helyen vagyunk és csak azoktól a csapatoktól kaptunk ki -idegenben-, akik előttünk vannak. Most azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy itthon legyőzzük őket, aztán majd meglátjuk… Az U15-ös csapat pedig tulajdonképpen már teljesítette az alapelvárást, tehát felsőházat fog játszani, illetve már játszottunk is. Jól állunk, bízunk benne, hogy amilyen szép volt az őszünk, így fogjuk folytatni tavasszal is.

A felkészüléseknek fontos részei a felkészülési kupák a nőknél, illetve a férfiaknál is egyaránt. Zsolt, kérlek mondj erről pár szót.
B.Zs.: A fiúknál a hagyományos OKTAT60 Kupa lesz, február 2-3-án. Ez már tradíció lesz, egyre többen ismerik az országban. Még egy NB I/B-s csapat visszaigazolását várjuk, mert az a tervünk, hogy két NB I/B-s és négy NB II-es csapat szerepeljen idén is a kupán. Ez egy nagyon jó felkészülési lehetőség lesz a bajnokság előtt. Ezek mellett el fogunk még menni felkészülési mérkőzésekre, a leghamarabb most pénteken (ma) lesz egy Mezőkövesd csapata ellen, ahol részben a külföldi játékosok, részben az ifistáik fognak majd ellenünk játszani. Úgyhogy, csináljuk a dolgainkat…

A lányoknál történelmet írunk megint, mert úgy tudom, hogy első saját rendezésű kupát fogunk Perla-X néven megrendezni. Erről tudni kell, hogy van benne két NB II-es csapat, illetve egy hozzánk hasonlóan megyében szereplő is. Egy egynapos tornát fogunk majd játszani, ami egy jó felkészülés lesz. A lányoknál is örömteli, hogy más „csapatok is díjazzák” a munkánkat, hiszen a héten, illetve a jövő hét végén egy oda-visszavágós alapon, pontosan a Füzesabonnyal fogunk majd játszani, ők kerestek meg minket ezzel a lehetőséggel. Ők jelenleg az az NB II-es tabellát vezetik. Sajnos több sérültünk és betegünk is van, illetve néhányan munkahelyi elfoglaltságok miatt nem tudnak részt venni, de bízom benne, hogy a visszavágóra már teljesebb csapattal tudunk majd kiállni.

Szerintem ez nagyon jó hír! Mikor lesznek az edzőmérkőzések?
B.Zs.: Január 11-én, most pénteken a lányoké, illetve a fiúké is egyaránt, úgyhogy Jani lesz majd itthon a fiúkkal, én pedig a lányokkal megyek Füzesabonyba.

A felkészüléseken túl az utánpótlás nevelés/keresés is fontos az Egyesületnél. Fontos dolog a toborzás, úgy tudom, hogy most készülünk egy ilyenre is.
P.J.: Így van, január 19-én (szombaton) lesz egy toborzónk. A játékos toborzás mellett, kapustoborzást is fogunk szervezni, úgyhogy szombaton, 10 órától várunk minden kézilabdával megismerkedni szándékozó fiút és lányt egyaránt. Elsősorban a 2005. január 1. utáni, illetve 2010. decemberig 31-ig születetteket várunk.

Említetted a kapusutánpótlást. Azt gondolom, hogy olyan helyzetben vagyunk most, hogy van is kitől tanulni, hiszen van egy olyan kapusedzőnk, aki bizonyított is, hiszen NB I-ben védett hosszú évekig, Hudák Henrik személyében. Azt gondolom, hogy abból a szempontból sem vagyunk rosszak, hiszen -nézek most a Zsoltra-, hogy amikor ifjúsági korú játékosod játszik a felnőttek között Kazincbarcikán, az mindenképpen pozitív.
Bárány Zsolt: Abszolút pozitív, igazából a legjobb az egészben az, hogy tényleg Janinál is egy olyan mentalitást szereznek a srácok, hogy érdemes velük foglalkozni, illetve bevetni őket egy ilyen rangadón is. Tény és való, hogy egyelőre, ezek a lehetőségek kevesebbek, viszont a felkészülési tornákon egyeztetve, azért a két tehetséges kapusát felváltva ugyan, de szerepeltetni akarom a nagy csapatban is. Kométh Márkon kívül legalább olyan tehetséges még Juhász Krisztián is. Mindketten nagyon jó adottságokkal rendelkeznek, úgyhogy én most a kapustéren a fiúknál úgy gondolom, hogy nyugodtan tekinthetünk a jövőbe.

Ez egy nagyon pozitív dolog. Illetve itt kell kiemelnünk a női csapat fiatal, 15 éves kapustehetségét, aki már kap nálad rendszeresen lehetőséget.
B.Zs.: Így van, Juhász Enikő, egy végtelen tünemény kislány, minden percét élvezi a mérkőzésnek.

Egy bajnoki mérkőzésen egy félidő alatt 4 gólt kapott összesen, tehát ez parádés.
B.Zs.: Valóban, ez a tény önmagáért beszél, még akkor is, hogyha nem a bajnokság legerősebb csapatával játszottunk azon a mérkőzésen.