Új pálya, új kilátások

A Kodály tornaterme padlócseréjének hivatalos átadása a férfiak meccse előtt volt. Szemmel is jól látható, hogy a kemény, zöld műanyagot kék színű, memóriahabos padlózat váltotta fel. A játékosok a megmondhatói, mekkora a különbség: sokkalta puhább, mint a korábbi felület. Külön dicséret illeti a helyi önkormányzatot és kézilabdaklubot, hogy a munkálatok elvégzését, illetve finanszírozását közösen vállalták. Minderről a polgármester, Horváth Richárd és az egyesületi elnök, Antalóczy Péter emlékezett meg a beszédében.

Első tétmeccsét játszotta a megerősített, így joggal bajnoki címre törő hatvani férfi-kézicsapat a Kodály suli felújított tornatermében. Még nem bajnoki, hanem „csak” kupameccs zajlott le szeptember második szombatján. Vágjunk bele a „médiák résébe”: a Hatvan 22:17-re gyűrte le a Vác tavaly még NB I-es gárdáját. Az Orosházával együtt kiesett váciakat férfi és női NB I-es csapatokat, sőt, egykor magyar válogatottat is irányító mesteredző, Skaliczki László vitte a csatába. Mindhiába. Ugyanis borult az előzetes papírforma: a másodosztályú együttest nagy küzdelemben legyőzte a harmadosztályú, bár idén már a másodosztályba igyekvő Hatvan.

Az ellenfélről csakis a tisztelet és az elismerés hangján beszélhetünk. Merthogy a játékosaik magas színvonalon, színesen, technikásan és erőteljesen képviselik a hazai kézilabdázást. Jól felkészültek a hazai csapat játékából, ráadásul Skaliczki mester régóta kiváló kapcsolatokat tart fenn a hatvani klub menedzsmentjével. Kiderült, hogy mindez kevés. A kupameccs során ugyanis bebizonyosodott, hogy a helyiek kézisei mind játékban, mind akaratban felülmúlták a váciakat. Hogy csak tizenhét gólt kapott a Hatvan, abból döntő részt vállalt a Gyöngyösről épp most leigazolt kapus, Hudák Henrik, aki már több mint tízéves NB I-es múltat plakátolhat a háta mögé. Kivételes képességei és bizonyítási vágya tehették fel a koronát itteni első, nagy teljesítményére. A hajdan sokszoros magyar válogatott Buday Dániel már a jelenlétével és nyugalmat sugárzó irányítójátékával is biztonságot nyújtott a fiatalabbaknak. Leigazolásához senki emberfia nem tapaszthat kétséget. Az új csapattagok közül talán a gólerős átlövőt, Tóth Mátét és mezőnymunkában jeleskedő Veres Balázst emelhetnénk ki. Répási, becenevén Répa a régiek mundérjának becsületéért mindent megtett, ami tőle tellett. Még a kínai figurába is belement, amikor Buday feldobta neki a labdát. Ugyanakkor itt és most kötelező leszögezni, hogy a hatvani kézicsapat valamennyi régi és új játékosa remekelt az első kupameccs kétszer harminc percében. Kétségtelen, hogy Bárány Zsolt edző is kifogástalan munkát végzett. Jól feltérképezte a Vácot, győztes taktikát választott és dinamikusan cserélte játékosait. Arra is volt bátorsága, hogy emberhátrányban lehozza a kapust. Tavaly ezt a taktikai elemet még csak gyakorolgatta a csapat, de most már ki is próbálta. Bevált.


Fotó: Nagy-Varga Roland / Cikk: Hatvani Hírlap