Ne maradjunk sport nélkül – interjú Ocsovai Zsolttal

A mai napon Egyesületünk utánpótlás igazgatójával, Ocsovai Zsolttal beszélgettünk arról, hogy az utánpótlás csapatok, és az edzők hogyan alkalmazkodnak ehhez a kialakult helyzethez, illetve, hogy a játékosok milyen edzésterv mellett folytatják az otthoni felkészülést.

Hogyan alkalmazkodsz ehhez a kialakult helyzethez, mint az Egyesület utánpótlás igazgatója?

Amennyire csak lehet, pozitívan. Az viszont nagyon fura, hogy nincs az a pörgés, mint amit eddig megszoktunk.Próbálok a lehető legtöbbet kihozni mindenből, de mivel ez számomra is egyúj helyzet, így alkalmazkodnom kellett nekem is. Ebben az utánpótlás edzők maximálisan partnerek.

Miben változtak meg az Egyesület életével kapcsolatos napi teendőid?

A heti csarnokbeosztás elkészítése teljesen eltűnt, így az utánpótlás edzőkkel is kevesebb a kommunikáció sajnos. Nézem az MKSZ Back Office rendszerét, hogy a szakfelügyelő által elvárt követelménynek mindenki megfeleljen rendesen, illetve, ha van észrevétel vagy kérdés akkor telefonon egyeztetünk.

Milyen edzéstervvel, és hogyan folytatják az utánpótlás csapatok az otthoni edzést?

Küldtem minden korosztályos edzőnek egy edzésterv útmutatót segítségképpen. Ez tényleg csak egy irányadó, ha valaki ettől eltér nincs semmi gond. Elsősorban erő, állóképességi, gyorsasági és koordinációs feladatok vannak benne. A gyerekeknek is nagyon nehéz ez a helyzet, hiszen az iskolai teendők mellett a sportra is kell időt szakítaniuk.Megfelelő sporteszközök nélkül kell megoldaniuk az edzéseket, ami néha újratervezésre készteti az edzőket. Azt gondolom, hogy minden edző maximálisan elvégzi a feladatát és próbál minél kreatívabb feladatokat kitalálni, hogy a megfelelő hatásfokot elérjék a gyerekeknél.

Miért tartod fontosnak az otthoni edzést?

Ha már így alakult a helyzet, azért is fontos, mert ha újraindul az élet az edzésekkel akkor a gyerekek ne legyenek teljesen ellustulva. Nem beszélve arról, hogy a napi mozgásuknak meg kell lennie. Várjuk az MKSZ döntését a bajnokság kimenetelével kapcsolatban, így amíg ezt nem kapjuk meg addig úgy kell készülni, hogy bármikor újra indulhat a bajnokság. Bár erre nagyon kicsi az esély, de bizakodóak vagyunk.

Mit tanácsolnál azoknak, akik eddig nem edzettek rendszerességgel, viszont most szeretnék elkezdeni?

Mindenképpen óvatosan kezdjék el. Ha van lehetőségük akkor kérjenek tanácsot az edzőinktől vagy erőnléti edzőktől, ha van olyan az ismeretségi körükben. A világhálón, közösségi oldalakon is rengeteg ehhez hasonló videókat találhatunk, de az nagyon fontos, hogy a képességeinkhez mérten válasszunk feladatokat. Ami nagyon fontos a bemelegítés és az edzés végén a nyújtás.

Mit üzennél az Egyesület játékosainak, és mindannyiunknak ebben a helyzetben?

Mindenkinek azt üzenem, hogy kitartás és nagyon vigyázzanak magukra.Bízom benne, hogy már nincsen sok hátra ebből a kialakult helyzetből és hamarosan újra találkozunk.

Jó egészséget kívánok minden hatvani kézilabda sportbarátnak és az Egyesület összes sportolójának,edzőjének, stábtagjának és vezetőknek.